Genen en allergieverband

De genen achter een chronische allergie uitpluizen: Wat gebeurt er op genetisch niveau bij mensen die last hebben van een chronische allergie?

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben het antwoord op deze vraag uitgepluisd. Het resultaat is te lezen in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Allergy and Clinical Immunology (JACI). Dat laat projectleider Fina Kurreeman van de afdeling Reumatologie weten.

Zij leidde het onderzoek naar mastcellen, die voorkomen op de delen van het lichaam die in contact staan met de buitenwereld. ''Er is nog weinig bekend over chronische ziekten. We begrijpen het maar een beetje. Zo zitten mastcellen ook in je knie. Wat doen ze daar?'', vraagt Kurreeman zich af.

Pinda-allergie

Om meer inzicht te krijgen in chronische ontstekingsziekten, zoals reuma, hebben de LUMC-onderzoekers – onder wie de recent gepromoveerde Jolien Suurmond - gekeken naar wat er gebeurt als een dergelijke cel meerdere malen achter elkaar ‘wordt geactiveerd’. ''Stel: je bent allergisch voor pinda’s en eet per ongeluk een pinda. Dan zit bijvoorbeeld meteen je keel dicht, omdat de mastcellen daar meteen histamine aanmaken. Die stof is dus betrokken bij een allergische reactie'', legt Kurreeman uit. ''Normaal gesproken is er maar één ‘trigger’, zoals het slikken van een pinda. Wij hebben de cellen meerdere keren gestimuleerd, omdat dit ook gebeurt bij chronische ziekten.''

Veranderingen

De onderzoekers keken vervolgens welke genen 'aan' en 'uit' gaan. Wat blijkt? Als de cel meerdere malen achter elkaar wordt 'getriggerd', komen andere veranderingen in het lichaam op gang dan na het eenmalig reproduceren van een allergische reactie. Deze kettingreactie van reacties in het lichaam lijkt op die op gang komt bij mensen met een chronische allergie, zoals chronische bijholteontsteking.

Nieuw medicijn

Kurreeman en haar collega’s vermoeden dat er een directe link is tussen het herhaaldelijk stimuleren van deze mastcellen en een chronische allergie. Het gepubliceerde onderzoek is volgens de LUMC-onderzoeker een eerste stap in het vinden van een nieuw medicijn om de reacties te remmen die gepaard gaan met een chronische ontstekingsziekte. ''Ons uiteindelijke doel is om te kijken wat er precies gebeurt bij chronische auto-immuunziekten. Daar zijn we nu mee bezig.''

Bron: LUMC