Astma en koeien en geiten

Kinderen die opgroeien op een boerderij met koeien of geiten - of daar veel komen - zijn beter beschermd tegen astma en allergieën.

Onderzoekers hebben een direct verband gevonden tussen blootstelling aan 'boerderijstoffen' en deze aandoeningen en ze ontdekten ook hoe dit in zijn werk gaat. Hoewel dit onderzoek een vaccin tegen astma een stap dichterbij brengt, duurt het nog zeker vijf jaar, maar waarschijnlijk eerder tien jaar, voordat dit er daadwerkelijk is. Dat heeft Bart Lambrecht van het Erasmus MC in Rotterdam laten weten. Veertien onderzoekers van het Erasmus MC, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Universiteit Gent zijn betrokken bij het onderzoek.

De onderzoeksresultaten zijn donderdag gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Science. A20 Het was al langer bekend dat kleine kinderen die opgroeien op een veeboerderij beter beschermd zijn tegen astma en allergieën. Op de vraag waarom dat zo is, tastte de wetenschap tot voor kort in het duister. Nu blijkt dat het te maken heeft met het eiwit A20. Boerderijstof zorgt ervoor dat het slijmvlies aan de binnenkant van de luchtwegen minder reageert op allergenen, zoals bijvoorbeeld huisstofmijt.

Dit effect wordt veroorzaakt door A20, dat het lichaam produceert na contact met boerderijstof. Volgens Lambrechts gaat het specifiek om ‘traditionele' boerderijen, met koeien en geiten.

Bij bijvoorbeeld varkens is het effect veel minder. "Het is belangrijk dat kleine kinderen dicht contact hebben. In Nederland zijn tegenwoordig al crèches op boerderijen'', zegt Lambrecht. "Een goede ontwikkeling.''

Bron: NU.nl