Longkanker door fijnstof

Als u in een drukke binnenstad woont, loopt u tot 20 procent meer kans op longkanker door fijnstof dan wanneer u bijvoorbeeld op een van de Waddeneilanden woont. Dat blijkt uit een Europese studie die de afgelopen jaren vanuit de Universiteit Utrecht werd gecoördineerd en werd gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet Oncology.

Gerard Hoek, hoofddocent epidemiologie aan de universiteit van Utrecht legt uit: ‘fijnstof zijn minuscule, voor het blote oog onzichtbare deeltjes, meestal afkomstig uit verbranding. Uitlaatgassen uit het verkeer zijn de belangrijkste bron, gevolgd door rook uit fabrieksschoorstenen en uit verwarmingsketels. Ook de scheepvaart draagt met rook en roet flink bij aan het Nederlandse fijnstofmengsel.

Het onderzoek

Voor het onderzoek verzamelde Hoek gegevens van 313.000 kankerpatiënten in Europa. De onderzoekers zochten daar vervolgens voor alle patiënten de luchtkwaliteit bij op hun individuele adressen. Daaruit kwam naar voren dat langdurige blootstelling aan fijnstof schadelijker kan zijn dan tot nu toe gedacht en kan leiden tot een ruim 20 procent hogere kans op longkanker. En dat ook beneden de Europese normen voor fijnstof het risico op longkanker is verhoogd.

De zorgen van het Longfonds

Het Longfonds is geschokt over de uitkomsten van het onderzoek. Dat fijnstof slecht is voor je gezondheid en longkanker kan veroorzaken, wisten wel al langer. Veel longpatiënten verhuizen vanuit de Randstad naar dunner bevolkte gebieden en hoeven opeens veel minder medicijnen te gebruiken. Dat het risico zo groot is en al bij beperkte blootstelling, was niet bekend. Mensen maken zich echt zorgen om fijnstof Het Longfonds plaatste vorige week een oproep waarin ze 10.000 mensen zocht, die wilden meedoen aan een fijnstofmeting. Die waren snel gevonden. Het Longfonds maakt zich al langer zorgen over fijnstof. Zo pleit zij ervoor dat geen scholen naast drukke wegen worden gebouwd.