• Hooikoorts

 • Wat kunt u zelf doen tegen hooikoorts? Lees de 30 hooikoorts tips die helpen.

  Hooikoorts is een allergische aandoening waarbij het afweersysteem van ons lichaam overgevoelig reageert op stuifmeel (ook wel pollen genoemd) van grassen, bomen, struiken en/of (on)kruiden.

  Meest voorkomende hooikoortsklachten

  De meest voorkomende klachten zijn neusloop, niesbuien en een verstopte neus. Andere klachten zijn jeukende en tranende ogen, kriebel in de keel en benauwdheid. Een allergie kan ook bijkomende verschijnselen veroorzaken zoals hoofdpijn, bijholte ontstekingen en keelontsteking.

  De klachten treden op in de bloeitijd van grassen, planten en bomen. Bomen bloeien eerder dan grassen. Daarom krijgen mensen met een allergie voor boomstuifmeel al vroeg in het jaar (februari-maart) klachten, terwijl mensen met een allergie voor grasstuifmeel in het begin van de zomer (mei-juni) last krijgen en mensen met een allergie voor onkruidpollen op het einde van de zomer (augustus-september).

  De meest voorkomende hooikoortsplanten:

  • Plant Bloeiperiode Hazelaar eind december-maart
  • Els januari – april
  • Haagbeuk maart - april
  • Berk maart -mei
  • Beuk april - mei
  • Eik april - mei
  • Grassen april - september
  • Bijvoet (alsem) augustus - september
  • Ambrosia september - oktober

  Op de website van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid vindt u een overzicht van alle hooikoortsplanten. http://www.pollennieuws.nl.

  Hooikoorts voorkomen is bijna onmogelijk, maar u kunt wel een aantal maatregelen nemen om de gevolgen tot een minimum te beperken. Pollen vermijden Indien u allergisch bent, probeer dan de pollen zoveel mogelijk te vermijden.

  Tips tegen hooikoorts

  1. Het is belangrijk te weten voor welke pollen u gevoelig bent. Zo kunt u tijdig de nodige voorzorgen nemen. Houdt u rekening met de hooikoortsberichten op radio of internet (bv. http://www.pollennieuws.nl/ ). De ernst van uw klachten hangt af van de stuifmeelconcentratie in de lucht. Hoe hoger de stuifmeelconcentratie, hoe meer klachten u heeft.
  2. Het weer is hierbij van invloed. Hoe warmer het is, hoe hoger de stuifmeelconcentratie. Op winderige dagen verspreidt het stuifmeel zich gemakkelijk. Bij regen wordt het stuifmeel uit de lucht gespoeld. Blijf zoveel mogelijk binnen bij hoge pollenconcentraties en ongunstige weersomstandigheden.
  3. Vermijd alleszins inspanningen en activiteiten in open lucht, zoals wandelen, fietsen, sporten, bij hoge concentraties pollen waarvoor u gevoelig bent. Indoor sporten zijn wel geschikt. Als u toch buiten wilt sporten, doe dit dan bij voorkeur 's morgens vroeg of direct na een regenbui als er minder pollen in de lucht zitten.
  4. Op het platteland zijn doorgaans meer pollen dan in de stad. In de stad is er rond drukke autowegen dan weer meer stuifmeel dan in de buurt van stillere wegen. Door de luchtvervuiling kunnen de klachten ook heviger zijn. Op het platteland is de stuifmeelconcentratie in de ochtend het grootst, in de stad meestal tegen de avond.
  5. Vermijd bossen, parken en weilanden, en ga liever niet kamperen of picknicken in de vrije natuur.
  6. Maai het gras niet zelf en blijf weg van plekken waar het gras wordt gemaaid.
  7. Aan zee en in het hooggebergte (boven 1500 m) zitten veel minder pollen in de lucht, vooral dan bomenpollen. Probeer daarmee rekening te houden bij uw vakantieplanning. Een verblijf aan de kust gedurende de bloeiperiode van de berk (april- mei) is aan te raden voor personen die allergisch zijn voor berkenstuifmeel. Voor grassenstuifmeel ligt de situatie anders. De invloed van de windrichting is hier belangrijk. Zeewind bevat bijna geen grassenstuifmeel in tegenstelling tot landwind, die evenveel stuifmeel kan aanvoeren als in het binnenland.
  8. Hou ramen en deuren (vooral van de slaapkamer) gesloten, zeker op het einde van de namiddag als de pollenconcentraties het hoogst zijn. Lucht uw huis bij voorkeur 's ochtends of 's nachts want dan is er minder stuifmeel in de lucht, of na een regenbui.
  9. Neem meubels en oppervlakken in huis regelmatig met een vochtige doek af. Stofzuig regelmatig, liefst met een stofzuiger die een goede filter heeft. Pollen vallen snel op de grond (indien er geen tocht is).
  10. Haal geen kamerplanten of boeketten met bloeiende planten of kattendragende takken in huis waarop u mogelijk allergisch zal reageren.
  11. Droog natte was bij voorkeur binnen zodat het stuifmeel niet op de kledij kan waaien. Wilt u toch buiten drogen, doe dit dan vlak na een regenbui.
  12. Wissel uw buitenkledij of sportkledij niet in uw slaapkamer.
  13. Was of spoel uw haar voor het slapengaan om stuifmeelkorrels te verwijderen.
  14. Houd het raam van de auto gesloten. Installeer eventueel een pollenfilter op de luchtcirculatie. Bij vele auto's met airco is dit tegenwoordig standaard voorzien.
  15. Draag buitenshuis een goed afsluitende (zonne)bril.
  16. Heeft u huisdieren, was ze dan regelmatig om het stuifmeel uit hun vacht te verwijderen.
  17. Breng vaseline aan op de binnenkant van uw neus en rond de ogen. Dit voorkomt dat het stuifmeel het slijmvlies bereikt. Vermijd bijkomende irritatie
  18. Vermijd tabaksrook en rokerige ruimtes, deze zorgen voor extra prikkeling en snellere reactie op pollen. Vermijd eveneens zelf roken.
  19. Vermijd ook inademing van niet-allergische prikkels, zoals de lucht van lijm, verf, reinigingsmiddel, toiletreiniger, parfum, baklucht, enzovoorts. Dit kan de allergische reactie versterken.
  20. Wrijf niet in uw ogen maar verminder de irritatie door te spoelen met lauw water of leg een vochtig washandje op de ogen.
  21. Draag bij oogklachten liever geen contactlenzen.
  22. Een warme douche kan helpen tegen de klachten. De warme vochtige lucht zuivert de lucht van pollen in de badkamer. Gebruik tijdens het douchen geen shampoo/douchegel/zeep die sterk ruikt, omdat sterke geuren de allergische reactie kunnen versterken.
  23. Bij beginnende klachten kan het helpen om de neus of de keel te spoelen met een oplossing zoutwater. Kruisallergie: opgelet met groenten en fruit Eén op twee mensen met een boompollenallergie ontwikkelt een allergie voor groenten en/of fruit. Ook bij mensen met een allergie voor grassen of onkruiden kan een kruisallergie voor bepaalde groente of fruit ontwikkelen. Dat komt doordat de stoffen die hooikoorts veroorzaken (allergenen) ook in voedingsmiddelen voorkomen. Let dus op wat u eet wanneer u een dergelijke allergie hebt.
  24. Bepaalde eiwitten in het stuifmeel van berken en hazelaars komen ook voor in bepaalde fruitsoorten, zoals appel, peer, steenvruchten (pruim, perzik, kersen), meloen, kiwi en noten (hazelnoot, amandel, walnoot...) en in sommige groenten zoals peterselie, paprika, wortel en tomaat.
  25. Bepaalde eiwitten in gras komen ook voor in bijvoorbeeld pinda, wortel, komkommer, banaan, ananas, selder, peterselie en aardappel.
  26. Personen die allergisch zijn voor het stuifmeel van de bijvoet lopen een hoog risico op een voedselallergie voor selder, wortel en venkel.
  27. De allergenen in fruit en groentesoorten kunnen door verhitting kapot gaan. Dit betekent dat iemand met allergie voor een appel meestal wel appelmoes of appelsap verdraagt.
  28. De Medinose Pro lichttherapie zorgt ervoor dat u minder prikkels gaat ervaren om te niezen, het verlaagt u histamine niveau in uw lichaam. Dit is totaal ongevaarlijk en een natuurlijk proces.
  29. Plaats een goede luchtreiniger welke de pollen uit de lucht filtert of vernietigd.
  30. Plaats in de ramen pollen-horren, zo houdt u de pollen buiten.

  Bron: Gezondheid.be + Allergiezorg 

 • Diagnose huisarts of vrij verkrijgbaar medicijn halen

  Heb jij hooikoortsklachten en wil je deze laten controleren? Ga dan naar de huisarts, die kan proberen vast te stellen of de symptomen seizoensgebonden zijn. Is het overduidelijk dat je hooikoorts hebt, dan kan de dokter medicijnen of een behandeling voorschrijven. Is het onduidelijk wat de oorzaak is, dan kan de huisarts je doorsturen naar een specialist die testen kan doen om te onderzoeken of je daadwerkelijk hooikoorts hebt.

  Bij veel drogisterijen kun je druppels, neussprays en andere hooikoortsmedicatie krijgen voor hooikoorts zonder dat je daar een recept van de dokter voor nodig hebt. Toch is het verstandig om voor een hooikoortstest naar de huisarts te gaan. Anders bestaat de kans dat je medicijnen in gaat nemen tegen hooikoorts, terwijl je toch een andere allergische reactie hebt. Vooral als de medicijnen die je gebruikt tegen de hooikoorts niet werken, is het verstandig om een huisartsbezoek in te plannen. Ben je benauwd, kortademig of heb je aanhoudende hoofdpijn of rode opgezwollen en pijnlijke ogen? Dan is het verstandig om even naar de huisarts te gaan. Deze symptomen kunnen dan wel op hooikoorts wijzen, het kan zomaar zo zijn dat je iets anders hebt.

  Genezen van hooikoorts

  Genezen van hooikoorts kun je niet zo een twee drie, maar je kunt het wel proberen voor te zijn en onder controle te houden. Door de jaren heen groeien de meeste hooikoortspatiënten gelukkig wel over de hooikoorts heen, maar dit kan tientallen jaren duren. Zo rond het 55e levensjaar zijn hooikoortspatiënten meestal wel van de hooikoorts af. Met immunotherapie proberen artsen het lichaam van hooikoortspatiënten resistent te maken voor de pollen die de allergische reactie veroorzaken. Hierdoor is het de bedoeling dat de hooikoortsklachten minder erg zijn in de hooikoortsseizoenen of zelfs voorkomen worden.

  Hooikoorts-behandelingen

  Wat te doen bij hooikoorts? Naast de medicijnen die je kunt innemen en gebruiken bij hooikoorts, zijn er ook behandelingen in de vorm van therapie en alternatieve geneeswijzen. Zoals immunotherapie, acupunctuur en medical taping.

  Immunotherapie

  Met immunotherapie, ook wel desensibilisatie genoemd, laat je het lichaam wennen aan de pollen. De oorzaak wordt aangepakt en er wordt geprobeerd het immuunsysteem te verbeteren. Dit wordt gedaan met een desensibilisatie-middel, waarin een beetje van de stof waar je allergisch voor bent is toegevoegd. Dit kan in druppel-, tablet- en injectievorm zijn. Het doel is dat je door de tijd heen minder extreem zult reageren op deze stoffen, in het geval van hooikoorts dus de pollen. Het middel wordt vaak in een tijdsbestek van drie tot vijf jaar toegediend, waarbij de hoeveelheid steeds iets omhooggaat. Voor immunotherapie moet je in de meeste gevallen naar het ziekenhuis.

  Alternatieve geneeswijzen

  Er zijn veel verschillende alternatieve geneeswijzen. Acupunctuur en homeopathie worden onder andere ingezet bij hooikoorts.

  Acupunctuur

  Het doel van acupunctuur bij hooikoorts is het verminderen van de symptomen. Vooral als preventiebehandeling is acupunctuur geschikt. Wel kan deze alternatieve geneeswijze ook worden ingezet als de hooikoorts al actief is, maar beter nog is het behandelen voorafgaand aan het hooikoortsseizoen. Bij acupunctuur worden dunne naalden op bepaalde lichaamspunten ingebracht. Hiermee wordt de energiestroom gereguleerd. Hoeveel behandelingen nodig zijn, verschilt per persoon. Een groot voordeel van acupunctuur is dat er geen bijwerkingen zijn. De kans dat je medicijnen nodig hebt, is ook kleiner.

  Acupunctuur

  Homeopathie

  Om hooikoorts te bestrijden wordt een homeopatisch complexmiddel gebruikt. Een homeopaat kan samen met de hooikoortspatiënt een medicijn samenstellen. In een homeopatische medicijnen zit een stof die overeenkomt met de stof die de klachten van de patiënt veroorzaakt.

  Medical taping hooikoorts

  Medical taping is een behandeling met tape die door de fysiotherapeut wordt uitgevoerd. De tape wordt aangebracht op delen die invloed hebben op de longen en het immuunsysteem. Door de tape op de huid te plaatsen, wordt een sensorische prikkel doorgegeven aan het bindweefsel, dat hierdoor tot rust komt. Dit beïnvloedt het immuunsysteem en daardoor reageert het lichaam minder heftig op de pollen. In de tape is niks medicinaals toegevoegd. De werking van de tape is niet wetenschappelijk bewezen.

  Hooikoorts-medicijnen

  Er zijn verschillende soorten medicijnen die je kunt nemen als je last hebt van hooikoorts. Sommige medicijnen zijn op recept, terwijl andere vrij te koop zijn. Op recept en zonder recept zijn er drie soorten middelen te krijgen, namelijk de antihistaminica, cromonen en corticosteroïden. Daarnaast zijn er natuurlijke middelen. De medicijnen komen voor als tabletten, drank, neussprays en -druppels en oogdruppels. Welk medicijn je nodig hebt, hangt af van de klachten die je hebt.

  Antihistaminica

  Veel van de medicijnen die te krijgen zijn, zijn anti-allergiemedicijnen die de werking van histamine tegengaan. Deze medicijnen worden dan ook wel antihistaminica genoemd. Ze komen voor als tabletten, drank, neussprays, neus- en oogdruppels die de werking tegengaan. Antihistaminica hebben een snelle werking. Sommige mag je niet langer dan een aantal dagen achter elkaar gebruiken.

  medicijnen hooikoorts

  Cromonen

  Cromonen voorkomen dat de lichaamseigen stoffen vrijkomen bij een allergische reactie. Ze leggen een beschermlaag rond de cellen die op de pollen reageren.Cromonen zijn er als oogdruppels en neussprays met cromoglicinezuur. De werking gaat pas in na een paar dagen (de oogdruppels) tot weken (cromoglicinezuur in neusspray).

  Corticosteroïden

  Heb je vaak heel erg lang last van hooikoorts, dan kun je een neusspray of longpufjes gebruiken met corticosteroïden (bijnierschorshormonen). Deze hormonen verminderen de overgevoeligheidsverschijnselen en zijn ontstekingsremmend. Je kunt dit soort middelen lang gebruiken. Stoffen die in deze medicijnen voorkomen zijn fluticason, flunisolide, budesonide, mometason, triamcinolonacetonide en beclometason.

  Oogdruppels hooikoorts

  Als je ogen tranen, jeuken of branden, dan is het fijn om dit gevoel wat te kunnen verminderen. Daarom zijn er verschillende soorten oogdruppels voor hooikoortspatiënten. Zo zijn er oogdruppels met een antihistaminicum, deze werken snel en zorgen ervoor dat het effect dat de stof histamine veroorzaakt, wordt verminderd. Dit soort oogdruppel werkt snel en zorgt voor verlichting. Dan zijn er ook preventieve oogdruppels met cromoglicinezuur, die je kun je gebruiken als je weet dat het hooikoortsseizoen gaat beginnen. Deze oogdruppels kunnen er voor zorgen dat je de hooikoorts voor bent en een allergische reactie uitblijft of minder heftig is. De druppel werkt minder snel; pas na een paar dagen.

  Neusspray hooikoorts

  Als je last hebt van een loopneus door hooikoorts kun je een neusspray gebruiken. Er zijn verschillende neussprays. Net als bij de oogdruppels is er een spray met antihistaminica, die snel werkt. Deze neusspray is handig als je een enkele keer last hebt van hooikoorts. Je hebt namelijk ook een spray met corticosteroïden, deze kun je het best kiezen als je continu last hebt van de hooikoorts en vooral als je last hebt van een verstopte neus. De corticosteroïden remmen de overgevoelige slijmvliezen. Wel werkt een spray met deze stof pas na een paar dagen. Ook is er een neusspray met cromoglicinezuur, die preventief werkt na één tot drie weken nadat je het voor het eerst gebruikt. Zo’n neusspray kun je langdurig gebruiken. Naast deze middelen is er ook een spray op natuurlijke basis, namelijk de neusspray met natuurlijke microgel. Deze kun je lang en kort gebruiken. Het neusslijmvlies wordt daarmee beschermd door een laagje microgel, waardoor pollen niet op het slijmvlies komen.

  neusspray hooikoorts

  Werkzame stoffen hooikoorts-medicijnen

  Er zijn verschillende werkzame stoffen die voor hooikoortsmedicijnen worden gebruikt. Dit zijn onder andere cetirizine, loratadine, azelastine, xylometazoline, oxymetazoline en tramazoline. Hieronder lees je meer over deze werkzame stoffen die in hooikoortsmedicijnen voorkomen. Als een medicijn voor jou niet lijkt aan te slaan binnen een aantal dagen (als daar een korte periode voor staat), dan kan het verstandig zijn om over te gaan op een andere werkzame stof. Onderstaande informatie is gebaseerd op medicijnen voor volwassenen, voor kinderen zijn er vaak uitzonderingen in gebruik van medicijnen. Daarover vind je veel informatie op Apotheek.nl, waar je nog meer informatie over werkzame stoffen en medicijnen kunt vinden en hoe deze te gebruiken zijn.

  Cetirizine

  Zo is er cetirizine, een stof die na een halfuur na inname werkt. Deze werking houdt ook 24 uur aan. Van deze stof kun je hoofdpijn en een droge mond krijgen en suf worden. Daarom kan het soms het best zijn om een medicijn met deze werkzame stof ’s avonds in te nemen. Het medicijn is heel het jaar in te nemen (doe dit alleen als je last hebt van je allergie). Cetirizine kan zonder recept worden verkregen en is verkrijgbaar in tabletvorm en als drank, onder de merknamen Hooikoortstablet Cetirizine,Prevalin Allerstop, Reactine, Zyrtec, Allergietablet cetirizine en als merkloos tablet en drank Cetirizine.

  Loratadine

  Net als cetirizine, is loratadine een anti-allergiemedicijn dat onder andere werkt bij hooikoorts. De stof werkt binnen een halfuur en deze werking houdt een etmaal aan. Ook van deze stof kun je suf worden en een droge mond en hoofdpijn krijgen. Loratadine is op recept verkrijgbaar als tablet, smelttablet en als drank. De volgende medicijnen kun je aanschaffen bij de apotheek: Alerfre, Claritine, Hooikoortstablet loratadine en als merkloos middel Loratadine.

  Azelastine

  Azelastine is een anti-allergiemedicijn en heeft dezelfde werking als loratadine en cetirizine, maar is verkrijgbaar als oogdruppelvariant en als neusspray. Oogdruppels met azelastine Oogdruppels werken binnen tien minuten en de hooikoortslast is hierdoor zo’n acht tot twaalf uur minder of verdwenen. Je kunt de druppels meerdere keren per dag gebruiken. Het kan zijn dat je na het druppelen een branderig gevoel in de ogen hebt of wazig ziet. De oogdruppels zijn op recept te verkrijgen met de merknaam Allergodil, Azelastin COMOD en als merkloze variant Azelastine. Neusspray met azelastine De neusspray werkt binnen een uur en de werking heeft een duur van ongeveer twaalf uur. Voordat je de neusspray inspuit, moet je je neus zachtjes snuiten. Het kan zijn dat er na gebruik een prikkend of brandend gevoel in de neus ontstaat en dat je een bittere smaak in de mond hebt. Dit gebeurt vooral als je je hoofd te ver naar achter houdt tijdens het sprayen, let daar dus op. De neusspray met werkzame stof azelastine is met recept verkrijgbaar onder de merknaam Allergodil. De merknaam Otrivin Azelastine is zonder recept te krijgen.

  Xylometazoline

  Xylometazoline vermindert de zwelling van het neusslijmvlies bij een verstopte neus en ontstoken neusslijmvlies. Xylometazoline is verkrijgbaar als spray en in druppelvorm. De werking start al na vijf tot tien minuten en houdt vijf tot zes uur aan. Zorg ervoor dat je het niet vaker dan drie keer per dag gebruikt en ook niet meer dan zeven dagen aaneengesloten, want daardoor kan het neusslijmvlies beschadigd raken. Als je na zeven dagen nog een verstopte neus hebt, dan kun je overgaan op een neusspray met zoutoplossing. Je kunt xylometazoline zonder recept krijgen onder merknamen Otrivin en merkloos als Xylometazoline en Xylometazoline FNA.

  Tramazoline

  Net als xylometazoline, laat tramazoline de zwelling van het neusslijmvlies slinken. Tramazoline is verkrijgbaar zonder recept als Bisolnasal met eucalyptus. Na het sprayen van de neusspray kan het zijn dat je een prikkend of branderig gevoel in de neus hebt. Deze neusspray moet je niet langer dan zeven dagen achter elkaar gebruiken, omdat het neusslijmvlies dan kan beschadigen, waardoor je juist een verstopte neus krijgt en houdt. Ga als je nog last hebt van de neusslijmvliezen, over op een neusspray met zoutoplossing.

  Oxymetazoline

  Oxymetazoline komt voor als oogdruppel en als neusspray. Oogdruppels met oxymetazoline Oxymetazoline voor in het oog zorgt ervoor dat bloedvaatjes in het oogslijmvlies vernauwen, waardoor de zwelling in het oogslijmvlies afneemt. Bij gebruik wordt het oog binnen een paar dagen minder rood, maar je kunt de oogdruppels niet langer dan een week gebruiken. De kans bestaat namelijk dat als je dat wel doet, de irritatie erger terugkomt. Na gebruik kun je een prikkend of brandend gevoel in de ogen voelen of wazig zien. Er zijn mensen die hartkloppingen en/of een verhoogde bloeddruk ervaren; waarschuw in dat geval je huisarts. Oogdruppels met oxymetazoline zijn op recept te krijgen als Oxylin Liquifilm. Neusspray met oxymetazoline Oxymetazoline voor de neus zorgt ervoor dat het neusslijmvlies rustiger wordt en slinkt. Door gebruik hiervan kan het zijn dat je misselijk wordt en een prikkelend gevoel krijgt in je neus en keel. Het kan ook zijn dat je moet niezen en een droge neus krijgt. Net als bij neussprays met xylometazoline en tramazoline is het verstandig om de spray niet meer dan zeven dagen op rij te gebruiken. Anders raakt het neusslijmvlies beschadigd en krijg je continu een verstopte neus. Ga als je na zeven dagen nog last hebt van een verstopte neus over op een neusspray met zoutoplossing. Oxymetazoline-neussprays zijn er als spray en in druppelvorm en te verkrijgen zonder recept onder de merknamen Nasivin, Vicks Sinex neusspray en Vicks Sinex Aloe neusspray.

  Bron: pricewice.com

 • In de maanden april tot en met november wordt er in Nederland zo’n drie miljoen euro besteed aan hooikoortsmedicijnen. Sommige behandelingen en medicijnen worden vanuit de zorgverzekering vergoed. In sommige gevallen is de basisverzekering voldoende, maar vaker is er een aanvullende verzekering nodig of wordt er niks vergoed. Welke behandelingen en medicijnen dekt de verzekeraar en waar moet je je aanvullend voor verzekeren?

  Er zijn veel middelen, zoals neussprays, oogdruppels en hooikoortstabletten, zonder recept te krijgen bij de drogist en apotheek. Daarvan zijn de kosten dan voor eigen rekening. De vergoeding vanuit de verzekering krijg je alleen als je het middel haalt met een recept van de huisarts bij een apotheek waarmee de verzekeraar afspraken heeft.

  vergoeding hooikoorts basisverzekering

  Basisverzekering

  Voor de meeste zorg die wordt vergoed vanuit de basisverzekering betaal je eerst het eigen risico. Het bedrag hiervan kies je bij het afsluiten van een zorgverzekering en is minimaal € 385,- en maximaal € 885,-.

  Huisartsbezoek

  Denk je hooikoorts te hebben, ga dan naar de huisarts om te controleren of jouw vermoeden kan worden bevestigd. De huisarts kan een goede inschatting maken en je vertellen of je daadwerkelijk hooikoorts hebt. Een huisartsbezoek en het consult worden vergoed vanuit de basisverzekering. Voor de huisarts betaal je geen eigen risico. Ook zonder dat er een bloedtest of ander onderzoek is gedaan dat hooikoorts vaststelt, kan de huisarts een recept voorschrijven als deze vermoedt dat je hooikoorts hebt.

  Extra's wel eigen risico

  Voor een eventueel ingepland vervolgonderzoek of medicijnen die de huisarts voorschrijft kunnen wel kosten worden gerekend. Voor een bloedonderzoek betaal je wel eigen risico. Bij twijfel, of als je vastgesteld wilt krijgen dat je daadwerkelijk hooikoorts (of toch een andere allergie) hebt, kun je ook een doorverwijzing krijgen voor een bloedonderzoek. Er kan met een bloedtest (RAST-methode) worden gecheckt hoe het bloed reageert op stofjes die voorkomen in pollen. Ook kan er getest worden door allergenen te injecteren op de huid. Ben je allergisch voor een van de allergenen, dan zal de huid hierop reageren.

  Vergoeding hooikoorts-medicijnen

  Sommige medicijnen die op recept te krijgen zijn, worden vergoed vanuit de zorgverzekering. Om een vergoeding te kunnen krijgen, heb je wel altijd een recept van de huisarts nodig. Welk medicijn vergoed wordt door de zorgverzekering hangt af van afspraken tussen apotheek en zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar vergoedt vaak de variant van de producent waarmee deze afspraken heeft. Het voorkeursmiddel per zorgverzekeraar kan verschillen. Krijg je medicijnen vergoed, dan moet je wel eerst het eigen risico hebben opgebruikt. Je betaalt eerst je eigen risico, dat tussen de € 385,- en € 885,- kan liggen. Over sommige medicijnen moet je een eigen bijdrage betalen, dat is het bedrag dat je altijd zelf moet betalen. Op Medicijnkosten.nl kun je uitzoeken of jouw medicijn wordt vergoed en of er een eigen bijdrage geldt. Ook kun je daar andere medicijnen met dezelfde werkzame stof vinden die misschien wel worden vergoed. Neem voor vragen contact op met je zorgverzekeraar.

  Immunotherapie

  Bij immunotherapie worden medicijnen gebruikt en geldt dus de medicijnenvergoeding. Bij gebruik van medicijnen die zijn opgenomen in het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem, worden de kosten door de zorgverzekeraar vergoed. Wel betaal je eerst het eigen risico en in sommige gevallen een eigen bijdrage. Controleer op Medicijnkosten.nl en/of bij de zorgverzekeraar of het medicijn dat voor de immunotherapie wordt gebruikt, wordt vergoed. Gaat de behandeling via een specialist in het ziekenhuis, dan zijn hier vaak redelijk hoge kosten aan verboden. In dat geval is het gunstig als het eigen risico laag is, en je dus minder zelf hoeft te betalen voordat de zorgverzekeraar zorgkosten voor je vergoedt.

  Aanvullende verzekeringen

  Voor zorg waar je aanvullend voor bent verzekerd, betaal je nooit het eigen risico. Dit geldt alleen voor de basisverzekering. Je kunt je voor verschillende zorg aanvullend verzekeren. Hierdoor gaat de zorgpremie doorgaans wel omhoog.

  Eigen bijdrage - medicijnen

  Voor de eigen bijdrage die je over medicijnen moet betalen, kun je je wel aanvullend verzekeren. Reken wel vooraf uit of de extra kosten die je kwijt bent aan deze verzekering lager zijn dan het deel van de eigen bijdrage die je anders zelf moet betalen.

  Alternatieve geneeswijzen - acupunctuur

  Sommige alternatieve geneeswijzen kunnen helpen bij het verhelpen of verminderen van hooikoorts. Zoals acupunctuur en homeopathie. Dit soort behandelingen vallen onder alternatieve geneeswijzen en hiervoor kun je je aanvullend verzekeren. Je kunt je niet bij alle verzekeraars verzekeren voor acupunctuur. Het bedrag aan acupunctuurbehandelingen dat wordt vergoed, verschilt ook per verzekering. Vaak geldt er een maximaal bedrag per jaar, maar ook per dag/per behandeling. Ben je verzekerd voor alternatieve geneeswijzen en acupunctuur en ga je een acupuncturist bezoeken? Controleer dan wel of jouw verzekering de behandeling bij deze zorgverlener dekt.

  Fysiotherapie – medical taping

  Medical taping wordt uitgevoerd bij de fysiotherapeut. Fysiotherapie voor kinderen tot achttien jaar, wordt vanuit de basisverzekering voor een deel vergoed. Controleer wel goed bij je verzekeraar of deze specifieke behandeling ook wordt vergoed. Volwassenen moeten zich voor fysiotherapie aanvullend verzekeren. Controleer of de verhoging van de zorgpremie die deze aanvullende verzekering met zich meebrengt, opweegt tegen de kosten die je kwijt zou zijn aan het aantal bezoeken aan en de behandelingen bij de fysiotherapeut. Kijk vooraf ook of de fysiotherapeut die jij voor ogen hebt medical taping kan uitvoeren en of de behandelingen bij deze praktijk worden vergoed door jouw verzekeraar.

 • Hooikoorts vindt voor het grote gedeelte in de lente plaats. Vanaf maart begint de fauna stuifmeel en pollen in de lucht te verspreiden die de aanleiding geven tot hooikoorts. De precieze startdatum van het hooikoortsseizoen is erg afhankelijk van het weer. De bloeiperiode kan eerder starten na een warme winter. Aan het einde van augustus dalen de waarden van de hooikoorts radar. Dan stopt de fauna met bloeien en dus ook met de verspreiding van pollen en stuifmeel.

  wanneer slaat de hooikoorts radar in het rood

  Hooikoorts is niets anders dan fysiek last ondervinden van de bloeiende natuur. Steeds meer Nederlanders krijgen last van hooikoorts. Maar liefst 20% van de bevolking \ staat oog in oog met hooikoortsklachten: niezen, last van een dichtgeknepen keel, een loopneus en waterige ogen. Dat zijn dus zeker vier miljoen landgenoten en daarmee mag hooikoorts wel een volksziekte genoemd worden. Weten wanneer de hooikoorts radar alarm slaat, kan je voorbereiden op het ergste en wie weet zelfs wapenen tegen de klachten.

  Wanneer staat welke boom in bloei?

  Niet alleen het weer, maar ook de planten zelf hebben uiteraard een invloed op de alerte hooikoorts radar. Sommige bomen schieten eerder dan anderen in bloei. Zo start de hazelaar al rond februari met het aanmaken van katjes. Tot en met april en mei hangt het stuifmeel van de hazelaar in de lucht. Nadat de hazelaar van start ging, schieten in maart en april de Els en berk in blei. De bloeitijd van grassen valt voornamelijk tussen mei, juni, juli en soms wel tot in augustus. Gelukkig bestaan er hooikoortsmiddelen die de kwalen tegengaan.

  Het einde van de bloeitijd: een verademing

  In volle hooikoortstijd verademen hooikoortspatiënten bij elke goede regenbui. Regen werkt als een natuurlijk filtersysteem en haalt de pollen uit de lucht. Pas aan het einde van augustus dalen de waarden van de hooikoorts radar en halen hooikoortspatiënten definitief opgelucht adem. Dan stopt de fauna met bloeien en dus ook met de verspreiding van pollen en stuifmeel.

 • Moet je veel niezen? Wordt dat meer tijdens de zomerperiode? Het kunnen allemaal symptomen zijn van hooikoorts. Maar zeker weten doe je nog niet. Lees dit artikel eens door en je komt wat meer te weten over de symptomen van hooikoorts en waar je rekening mee kan houden.

  Hoe herken ik hooikoorts?

  Hooikoorts is soms minder goed te herkennen. Als u een aantal keren moet niezen....heeft u dan al hooikoorts? Hooikoorts kan knap lastig zijn in de bloeiperiode. Maar hoe herkent u hooikoorts? Is het een salvo aan niesbuien dat hooikoorts inluidt, of zijn er andere hooikoorts klachten die de kop op kunnen steken? Wij geven u 5 symptomen waaraan u hooikoorts kan herkennen.

  Wat zijn hooikoorts symptomen?

  We hebben de meest voorkomende symptomen op een rij gezet. Lees de symptomen aandachtig door. Raadpleeg bij onderstaande klachten een arts om te kijken naar oplossingen voor hooikoorts en neusallergie.

  Symptoom 1: Oogklachten (conjuctivis)

  Heb je last van rode, jeukende en gezwollen ogen? Voelen ze branderig aan en tranen ze regelmatig? Dit zijn klachten die als eerste de kop opsteken, vaak tezamen met klacht nummer 2.

  Symptoom 2: Neusklachten (rhinitis)

  Heb je een loopneus? Kan je niet stoppen met niezen, of heb je last van jeuk aan je neus? Wordt de huid rondom je neus rood? Of gaat je neus na verloop van tijd verstoppen? Dan is de kans groot dat je hooikoorts hebt.

  Symptoom 3: Longklachten

  Piept je ademhaling? Hoest je veel en heb je last van kortademigheid? Wederom zijn dit indicatoren, in combinatie met de andere hooikoorts klachten die wijzen op hooikoorts en neusallergie.

  Symptoom 4: Vermoeidheid

  Ben je lusteloos? Krijg je de slaap moeilijk te pakken en slaap je onrustig? Lijkt het of je lichaam constant vermoeid is? Vermoeidheid gaat hand in hand met de andere drie klachten en wijzen op hooikoorts.

  Symptoom 5: Pijn

  De voorgaande klachten kunnen gepaard gaan met keel- en hoofdpijn. 

  Symptoom 6: (Kriebel-)hoest

  Vaak beginnen de hooikoortsklachten met een kuch of hoest. Even later treedt irritatie op van de keel wat dan weer resulteert in een lopende neus. In een later stadium komt de neus dicht te zitten, de ogen beginnen te jeuken en als kers op de taart steekt vermoeidheid de kop op. Hooikoorts symptomen komen vooral in het voorjaar voor. Dat is de periode dat de natuur in bloei staat. Gelukkig bestaan op de markt middelen om de vervelende hooikoortsklachten de das om te doen.

  Hooikoorts symptomen in bloeiseizoen

  Hooikoorts symptomen omvatten niet alleen allergie van hooi, maar is de noemer van veel meer allergenen. De symptomen zoals ze hierboven beschreven staan, kunnen voorkomen bij bomen, struiken, bloemen en of gewassen die in bloei staan. En elke plant kent een ander startschot om te bloeien. De meeste klachten doen zich vooral voor in de lente, omdat net dan de natuur in bloei komt en kunnen duren tot diep in augustus.

  Preventie begin bij de lucht

  Ongeacht of je nu last hebt van berkenbomen in bloei, graspollen of de katjes van de hazelaar, er bestaat middelen die alle hooikoorts symptomen kan voor komen. Een luchtreiniger filtert de schadelijke lucht in huis en geeft er gezonde lucht voor in de plaats. Niet alleen worden allergenen gefilterd, denk ook aan schimmelsporen, bacteriën, fijn stof en zelfs ultrafijn stof van wegverkeer worden gefilterd. Zodat je terug opgelucht kan ademhalen. Ook in hooikoortstijd.

  >> Lees ook de tips wat kunt u zelf doen tegen hooikoorts

 • Hooikoorts is soms minder goed te herkennen. Als u een aantal keren moet niezen....heeft u dan al hooikoorts? Hooikoorts kan knap lastig zijn in de bloeiperiode. Maar hoe herkent u hooikoorts? Is het een salvo aan niesbuien dat hooikoorts inluidt, of zijn er andere hooikoorts klachten die de kop op kunnen steken? Wij geven u 5 symptomen waaraan u hooikoorts kan herkennen.

  Symptoom 1: Oogklachten (conjuctivis)

  Heb je last van rode, jeukende en gezwollen ogen? Voelen ze branderig aan en tranen ze regelmatig? Dit zijn klachten die als eerste de kop opsteken, vaak tezamen met klacht nummer 2.

  Symptoom 2: Neusklachten (rhinitis)

  Heb je een loopneus? Kan je niet stoppen met niezen, of heb je last van jeuk aan je neus? Wordt de huid rondom je neus rood? Of gaat je neus na verloop van tijd verstoppen? Dan is de kans groot dat je hooikoorts hebt.

  Symptoom 3: Longklachten

  Piept je ademhaling? Hoest je veel en heb je last van kortademigheid? Wederom zijn dit indicatoren, in combinatie met de andere hooikoorts klachten die wijzen op hooikoorts en neusallergie.

  Symptoom 4: Vermoeidheid

  Ben je lusteloos? Krijg je de slaap moeilijk te pakken en slaap je onrustig? Lijkt het of je lichaam constant vermoeid is? Vermoeidheid gaat hand in hand met de andere drie klachten en wijzen op hooikoorts.

  Symptoom 5: Pijn

  De voorgaande klachten kunnen gepaard gaan met keel- en hoofdpijn.

  Raadpleeg bij bovenstaande klachten een arts om te kijken naar oplossingen voor hooikoorts en neusallergie.

 • Hooikoorts symptomen bij zwangerschap

  Heeft u eerder last gehad van hooikoorts? Ja? Ook tijdens uw zwangerschap kunnen hooikoortsklachten de kop opsteken. Bent u niet zeker of u hooikoorts heeft? Herken de symptomen waar we eerder over schreven. De hooikoorts klachten bij zwangerschap zijn identiek dezelfde symptomen als hooikoorts bij niet-zwangere vrouwen. Het enige verschil is dat u niet naar uw favoriete medicijnen kan grijpen.

  Is hooikoorts genetisch overdraagbaar?

  De gevoeligheid voor hooikoorts ligt vast bij de geboorte. Hooikoorts is dus erfelijk bepaalt. In welke mate de klachten opspelen hangt af of beide ouders er last van hebben. Wanneer u beiden als ouder last heeft van hooikoorts ligt de kans hoger dan wanneer slechts één van u hooikoorts heeft. Denk er alvast over na dat klachten meer gaan opspelen bij het opgroeien van uw kind, want het slijmvlies kan gevoeliger worden.

  Veilig het hooikoortsseizoen en zwangerschap door komen

  Tijdens een zwangerschap zit u in een emotionele rollercoaster. Het ene moment bent u euforisch en het volgende moment kunt u in tranen zijn. Die emoties zijn logisch te verklaren door een wijziging in uw hormoonhuishouding. Hormonen lokken niet alleen emoties uit, ze kunnen er ook voor zorgen dat u gevoeliger of juist minder gevoelig bent voor hooikoorts. Grijp in dat eerste geval echter niet te snel naar medicijnen, maar bestrijdt hooikoorts zonder medicijnen. Zo kunt u een pollendoek gebruiken voor de ramen en kijk eens naar de mogelijkheden van luchtreinigers. Want u kunt tijdens de zwangerschap of tijdens het borstvoeden niet elk medicijn innemen. De werkzame stoffen uit de medicijnen zijn niet goed voor uw ongeboren baby of pasgeborene. Vraag raad bij uw huisarts, verloskundige of bij de apotheek welke middelen u kunt gebruiken en welke niet.