Heb ik hooikoorts?

Moet je veel niezen? Wordt dat meer tijdens de zomerperiode? Het kunnen allemaal symptomen zijn van hooikoorts. Maar zeker weten doe je nog niet. Lees dit artikel eens door en je komt wat meer te weten over de symptomen van hooikoorts en waar je rekening mee kan houden.

Hoe herken ik hooikoorts?

Hooikoorts is soms minder goed te herkennen. Als u een aantal keren moet niezen....heeft u dan al hooikoorts? Hooikoorts kan knap lastig zijn in de bloeiperiode. Maar hoe herkent u hooikoorts? Is het een salvo aan niesbuien dat hooikoorts inluidt, of zijn er andere hooikoorts klachten die de kop op kunnen steken? Wij geven u 5 symptomen waaraan u hooikoorts kan herkennen.

Wat zijn hooikoorts symptomen?

We hebben de meest voorkomende symptomen op een rij gezet. Lees de symptomen aandachtig door. Raadpleeg bij onderstaande klachten een arts om te kijken naar oplossingen voor hooikoorts en neusallergie.

Symptoom 1: Oogklachten (conjuctivis)

Heb je last van rode, jeukende en gezwollen ogen? Voelen ze branderig aan en tranen ze regelmatig? Dit zijn klachten die als eerste de kop opsteken, vaak tezamen met klacht nummer 2.

Symptoom 2: Neusklachten (rhinitis)

Heb je een loopneus? Kan je niet stoppen met niezen, of heb je last van jeuk aan je neus? Wordt de huid rondom je neus rood? Of gaat je neus na verloop van tijd verstoppen? Dan is de kans groot dat je hooikoorts hebt.

Symptoom 3: Longklachten

Piept je ademhaling? Hoest je veel en heb je last van kortademigheid? Wederom zijn dit indicatoren, in combinatie met de andere hooikoorts klachten die wijzen op hooikoorts en neusallergie.

Symptoom 4: Vermoeidheid

Ben je lusteloos? Krijg je de slaap moeilijk te pakken en slaap je onrustig? Lijkt het of je lichaam constant vermoeid is? Vermoeidheid gaat hand in hand met de andere drie klachten en wijzen op hooikoorts.

Symptoom 5: Pijn

De voorgaande klachten kunnen gepaard gaan met keel- en hoofdpijn. 

Symptoom 6: (Kriebel-)hoest

Vaak beginnen de hooikoortsklachten met een kuch of hoest. Even later treedt irritatie op van de keel wat dan weer resulteert in een lopende neus. In een later stadium komt de neus dicht te zitten, de ogen beginnen te jeuken en als kers op de taart steekt vermoeidheid de kop op. Hooikoorts symptomen komen vooral in het voorjaar voor. Dat is de periode dat de natuur in bloei staat. Gelukkig bestaan op de markt middelen om de vervelende hooikoortsklachten de das om te doen.

Hooikoorts symptomen in bloeiseizoen

Hooikoorts symptomen omvatten niet alleen allergie van hooi, maar is de noemer van veel meer allergenen. De symptomen zoals ze hierboven beschreven staan, kunnen voorkomen bij bomen, struiken, bloemen en of gewassen die in bloei staan. En elke plant kent een ander startschot om te bloeien. De meeste klachten doen zich vooral voor in de lente, omdat net dan de natuur in bloei komt en kunnen duren tot diep in augustus.

Preventie begin bij de lucht

Ongeacht of je nu last hebt van berkenbomen in bloei, graspollen of de katjes van de hazelaar, er bestaat middelen die alle hooikoorts symptomen kan voor komen. Een luchtreiniger filtert de schadelijke lucht in huis en geeft er gezonde lucht voor in de plaats. Niet alleen worden allergenen gefilterd, denk ook aan schimmelsporen, bacteriën, fijn stof en zelfs ultrafijn stof van wegverkeer worden gefilterd. Zodat je terug opgelucht kan ademhalen. Ook in hooikoortstijd.

>> Lees ook de tips wat kunt u zelf doen tegen hooikoorts