Hooikoorts medicijnen / huisarts

In dit artikel bieden we u informatie omtrent het gebruik van diverse medicijnen tegen hooikoorts, welke werkzame bestanddelen er worden gebruikt bij hooikoortsmedicijnen en wanneer u naar een arts moet gaan. Het is altijd aan te raden om bij dergelijke klachten naar de huisarts te gaan om u te laten testen.

Diagnose huisarts of vrij verkrijgbaar medicijn halen

Heb jij hooikoortsklachten en wil je deze laten controleren? Ga dan naar de huisarts, die kan proberen vast te stellen of de symptomen seizoensgebonden zijn. Is het overduidelijk dat je hooikoorts hebt, dan kan de dokter medicijnen of een behandeling voorschrijven. Is het onduidelijk wat de oorzaak is, dan kan de huisarts je doorsturen naar een specialist die testen kan doen om te onderzoeken of je daadwerkelijk hooikoorts hebt.

Bij veel drogisterijen kun je druppels, neussprays en andere hooikoortsmedicatie krijgen voor hooikoorts zonder dat je daar een recept van de dokter voor nodig hebt. Toch is het verstandig om voor een hooikoortstest naar de huisarts te gaan. Anders bestaat de kans dat je medicijnen in gaat nemen tegen hooikoorts, terwijl je toch een andere allergische reactie hebt. Vooral als de medicijnen die je gebruikt tegen de hooikoorts niet werken, is het verstandig om een huisartsbezoek in te plannen. Ben je benauwd, kortademig of heb je aanhoudende hoofdpijn of rode opgezwollen en pijnlijke ogen? Dan is het verstandig om even naar de huisarts te gaan. Deze symptomen kunnen dan wel op hooikoorts wijzen, het kan zomaar zo zijn dat je iets anders hebt.

Genezen van hooikoorts

Genezen van hooikoorts kun je niet zo een twee drie, maar je kunt het wel proberen voor te zijn en onder controle te houden. Door de jaren heen groeien de meeste hooikoortspatiënten gelukkig wel over de hooikoorts heen, maar dit kan tientallen jaren duren. Zo rond het 55e levensjaar zijn hooikoortspatiënten meestal wel van de hooikoorts af. Met immunotherapie proberen artsen het lichaam van hooikoortspatiënten resistent te maken voor de pollen die de allergische reactie veroorzaken. Hierdoor is het de bedoeling dat de hooikoortsklachten minder erg zijn in de hooikoortsseizoenen of zelfs voorkomen worden.

Hooikoorts-behandelingen

Wat te doen bij hooikoorts? Naast de medicijnen die je kunt innemen en gebruiken bij hooikoorts, zijn er ook behandelingen in de vorm van therapie en alternatieve geneeswijzen. Zoals immunotherapie, acupunctuur en medical taping.

Pollenhor

Een simpele oplossing die vaak over het hoofd wordt gezien is een pollenhor. Deze bewezen oplossing houdt pollen en schadelijke luchtdeeltjes buiten, terwijl het voor een constante toevoer van frisse lucht binnenshuis zorgt. Met zijn geavanceerde elektrostatische coating kan het materiaal bijna 100% van de pollen tegenhouden. 

Immunotherapie

Met immunotherapie, ook wel desensibilisatie genoemd, laat je het lichaam wennen aan de pollen. De oorzaak wordt aangepakt en er wordt geprobeerd het immuunsysteem te verbeteren. Dit wordt gedaan met een desensibilisatie-middel, waarin een beetje van de stof waar je allergisch voor bent is toegevoegd. Dit kan in druppel-, tablet- en injectievorm zijn. Het doel is dat je door de tijd heen minder extreem zult reageren op deze stoffen, in het geval van hooikoorts dus de pollen. Het middel wordt vaak in een tijdsbestek van drie tot vijf jaar toegediend, waarbij de hoeveelheid steeds iets omhooggaat. Voor immunotherapie moet je in de meeste gevallen naar het ziekenhuis.

Alternatieve geneeswijzen

Er zijn veel verschillende alternatieve geneeswijzen. Acupunctuur en homeopathie worden onder andere ingezet bij hooikoorts.

Acupunctuur

Het doel van acupunctuur bij hooikoorts is het verminderen van de symptomen. Vooral als preventiebehandeling is acupunctuur geschikt. Wel kan deze alternatieve geneeswijze ook worden ingezet als de hooikoorts al actief is, maar beter nog is het behandelen voorafgaand aan het hooikoortsseizoen. Bij acupunctuur worden dunne naalden op bepaalde lichaamspunten ingebracht. Hiermee wordt de energiestroom gereguleerd. Hoeveel behandelingen nodig zijn, verschilt per persoon. Een groot voordeel van acupunctuur is dat er geen bijwerkingen zijn. De kans dat je medicijnen nodig hebt, is ook kleiner.

Acupunctuur

Homeopathie

Om hooikoorts te bestrijden wordt een homeopatisch complexmiddel gebruikt. Een homeopaat kan samen met de hooikoortspatiënt een medicijn samenstellen. In een homeopatische medicijnen zit een stof die overeenkomt met de stof die de klachten van de patiënt veroorzaakt.

Medical taping hooikoorts

Medical taping is een behandeling met tape die door de fysiotherapeut wordt uitgevoerd. De tape wordt aangebracht op delen die invloed hebben op de longen en het immuunsysteem. Door de tape op de huid te plaatsen, wordt een sensorische prikkel doorgegeven aan het bindweefsel, dat hierdoor tot rust komt. Dit beïnvloedt het immuunsysteem en daardoor reageert het lichaam minder heftig op de pollen. In de tape is niks medicinaals toegevoegd. De werking van de tape is niet wetenschappelijk bewezen.

Hooikoorts-medicijnen

Er zijn verschillende soorten medicijnen die je kunt nemen als je last hebt van hooikoorts. Sommige medicijnen zijn op recept, terwijl andere vrij te koop zijn. Op recept en zonder recept zijn er drie soorten middelen te krijgen, namelijk de antihistaminica, cromonen en corticosteroïden. Daarnaast zijn er natuurlijke middelen. De medicijnen komen voor als tabletten, drank, neussprays en -druppels en oogdruppels. Welk medicijn je nodig hebt, hangt af van de klachten die je hebt.

Antihistaminica

Veel van de medicijnen die te krijgen zijn, zijn anti-allergiemedicijnen die de werking van histamine tegengaan. Deze medicijnen worden dan ook wel antihistaminica genoemd. Ze komen voor als tabletten, drank, neussprays, neus- en oogdruppels die de werking tegengaan. Antihistaminica hebben een snelle werking. Sommige mag je niet langer dan een aantal dagen achter elkaar gebruiken.

medicijnen hooikoorts

Cromonen

Cromonen voorkomen dat de lichaamseigen stoffen vrijkomen bij een allergische reactie. Ze leggen een beschermlaag rond de cellen die op de pollen reageren.Cromonen zijn er als oogdruppels en neussprays met cromoglicinezuur. De werking gaat pas in na een paar dagen (de oogdruppels) tot weken (cromoglicinezuur in neusspray).

Corticosteroïden

Heb je vaak heel erg lang last van hooikoorts, dan kun je een neusspray of longpufjes gebruiken met corticosteroïden (bijnierschorshormonen). Deze hormonen verminderen de overgevoeligheidsverschijnselen en zijn ontstekingsremmend. Je kunt dit soort middelen lang gebruiken. Stoffen die in deze medicijnen voorkomen zijn fluticason, flunisolide, budesonide, mometason, triamcinolonacetonide en beclometason.

Oogdruppels hooikoorts

Als je ogen tranen, jeuken of branden, dan is het fijn om dit gevoel wat te kunnen verminderen. Daarom zijn er verschillende soorten oogdruppels voor hooikoortspatiënten. Zo zijn er oogdruppels met een antihistaminicum, deze werken snel en zorgen ervoor dat het effect dat de stof histamine veroorzaakt, wordt verminderd. Dit soort oogdruppel werkt snel en zorgt voor verlichting. Dan zijn er ook preventieve oogdruppels met cromoglicinezuur, die je kun je gebruiken als je weet dat het hooikoortsseizoen gaat beginnen. Deze oogdruppels kunnen er voor zorgen dat je de hooikoorts voor bent en een allergische reactie uitblijft of minder heftig is. De druppel werkt minder snel; pas na een paar dagen.

Neusspray hooikoorts

Als je last hebt van een loopneus door hooikoorts kun je een neusspray gebruiken. Er zijn verschillende neussprays. Net als bij de oogdruppels is er een spray met antihistaminica, die snel werkt. Deze neusspray is handig als je een enkele keer last hebt van hooikoorts. Je hebt namelijk ook een spray met corticosteroïden, deze kun je het best kiezen als je continu last hebt van de hooikoorts en vooral als je last hebt van een verstopte neus. De corticosteroïden remmen de overgevoelige slijmvliezen. Wel werkt een spray met deze stof pas na een paar dagen. Ook is er een neusspray met cromoglicinezuur, die preventief werkt na één tot drie weken nadat je het voor het eerst gebruikt. Zo’n neusspray kun je langdurig gebruiken. Naast deze middelen is er ook een spray op natuurlijke basis, namelijk de neusspray met natuurlijke microgel. Deze kun je lang en kort gebruiken. Het neusslijmvlies wordt daarmee beschermd door een laagje microgel, waardoor pollen niet op het slijmvlies komen.

neusspray hooikoorts

Werkzame stoffen hooikoorts-medicijnen

Er zijn verschillende werkzame stoffen die voor hooikoortsmedicijnen worden gebruikt. Dit zijn onder andere cetirizine, loratadine, azelastine, xylometazoline, oxymetazoline en tramazoline. Hieronder lees je meer over deze werkzame stoffen die in hooikoortsmedicijnen voorkomen. Als een medicijn voor jou niet lijkt aan te slaan binnen een aantal dagen (als daar een korte periode voor staat), dan kan het verstandig zijn om over te gaan op een andere werkzame stof. Onderstaande informatie is gebaseerd op medicijnen voor volwassenen, voor kinderen zijn er vaak uitzonderingen in gebruik van medicijnen. Daarover vind je veel informatie op Apotheek.nl, waar je nog meer informatie over werkzame stoffen en medicijnen kunt vinden en hoe deze te gebruiken zijn.

Cetirizine

Zo is er cetirizine, een stof die na een halfuur na inname werkt. Deze werking houdt ook 24 uur aan. Van deze stof kun je hoofdpijn en een droge mond krijgen en suf worden. Daarom kan het soms het best zijn om een medicijn met deze werkzame stof ’s avonds in te nemen. Het medicijn is heel het jaar in te nemen (doe dit alleen als je last hebt van je allergie). Cetirizine kan zonder recept worden verkregen en is verkrijgbaar in tabletvorm en als drank, onder de merknamen Hooikoortstablet Cetirizine,Prevalin Allerstop, Reactine, Zyrtec, Allergietablet cetirizine en als merkloos tablet en drank Cetirizine.

Loratadine

Net als cetirizine, is loratadine een anti-allergiemedicijn dat onder andere werkt bij hooikoorts. De stof werkt binnen een halfuur en deze werking houdt een etmaal aan. Ook van deze stof kun je suf worden en een droge mond en hoofdpijn krijgen. Loratadine is op recept verkrijgbaar als tablet, smelttablet en als drank. De volgende medicijnen kun je aanschaffen bij de apotheek: Alerfre, Claritine, Hooikoortstablet loratadine en als merkloos middel Loratadine.

Azelastine

Azelastine is een anti-allergiemedicijn en heeft dezelfde werking als loratadine en cetirizine, maar is verkrijgbaar als oogdruppelvariant en als neusspray. Oogdruppels met azelastine Oogdruppels werken binnen tien minuten en de hooikoortslast is hierdoor zo’n acht tot twaalf uur minder of verdwenen. Je kunt de druppels meerdere keren per dag gebruiken. Het kan zijn dat je na het druppelen een branderig gevoel in de ogen hebt of wazig ziet. De oogdruppels zijn op recept te verkrijgen met de merknaam Allergodil, Azelastin COMOD en als merkloze variant Azelastine. Neusspray met azelastine De neusspray werkt binnen een uur en de werking heeft een duur van ongeveer twaalf uur. Voordat je de neusspray inspuit, moet je je neus zachtjes snuiten. Het kan zijn dat er na gebruik een prikkend of brandend gevoel in de neus ontstaat en dat je een bittere smaak in de mond hebt. Dit gebeurt vooral als je je hoofd te ver naar achter houdt tijdens het sprayen, let daar dus op. De neusspray met werkzame stof azelastine is met recept verkrijgbaar onder de merknaam Allergodil. De merknaam Otrivin Azelastine is zonder recept te krijgen.

Xylometazoline

Xylometazoline vermindert de zwelling van het neusslijmvlies bij een verstopte neus en ontstoken neusslijmvlies. Xylometazoline is verkrijgbaar als spray en in druppelvorm. De werking start al na vijf tot tien minuten en houdt vijf tot zes uur aan. Zorg ervoor dat je het niet vaker dan drie keer per dag gebruikt en ook niet meer dan zeven dagen aaneengesloten, want daardoor kan het neusslijmvlies beschadigd raken. Als je na zeven dagen nog een verstopte neus hebt, dan kun je overgaan op een neusspray met zoutoplossing. Je kunt xylometazoline zonder recept krijgen onder merknamen Otrivin en merkloos als Xylometazoline en Xylometazoline FNA.

Tramazoline

Net als xylometazoline, laat tramazoline de zwelling van het neusslijmvlies slinken. Tramazoline is verkrijgbaar zonder recept als Bisolnasal met eucalyptus. Na het sprayen van de neusspray kan het zijn dat je een prikkend of branderig gevoel in de neus hebt. Deze neusspray moet je niet langer dan zeven dagen achter elkaar gebruiken, omdat het neusslijmvlies dan kan beschadigen, waardoor je juist een verstopte neus krijgt en houdt. Ga als je nog last hebt van de neusslijmvliezen, over op een neusspray met zoutoplossing.

Oxymetazoline

Oxymetazoline komt voor als oogdruppel en als neusspray. Oogdruppels met oxymetazoline Oxymetazoline voor in het oog zorgt ervoor dat bloedvaatjes in het oogslijmvlies vernauwen, waardoor de zwelling in het oogslijmvlies afneemt. Bij gebruik wordt het oog binnen een paar dagen minder rood, maar je kunt de oogdruppels niet langer dan een week gebruiken. De kans bestaat namelijk dat als je dat wel doet, de irritatie erger terugkomt. Na gebruik kun je een prikkend of brandend gevoel in de ogen voelen of wazig zien. Er zijn mensen die hartkloppingen en/of een verhoogde bloeddruk ervaren; waarschuw in dat geval je huisarts. Oogdruppels met oxymetazoline zijn op recept te krijgen als Oxylin Liquifilm. Neusspray met oxymetazoline Oxymetazoline voor de neus zorgt ervoor dat het neusslijmvlies rustiger wordt en slinkt. Door gebruik hiervan kan het zijn dat je misselijk wordt en een prikkelend gevoel krijgt in je neus en keel. Het kan ook zijn dat je moet niezen en een droge neus krijgt. Net als bij neussprays met xylometazoline en tramazoline is het verstandig om de spray niet meer dan zeven dagen op rij te gebruiken. Anders raakt het neusslijmvlies beschadigd en krijg je continu een verstopte neus. Ga als je na zeven dagen nog last hebt van een verstopte neus over op een neusspray met zoutoplossing. Oxymetazoline-neussprays zijn er als spray en in druppelvorm en te verkrijgen zonder recept onder de merknamen Nasivin, Vicks Sinex neusspray en Vicks Sinex Aloe neusspray.

Bron: pricewice.com & allergiezorg