Vergoeding hooikoorts medicijnen

In de maanden april tot en met november wordt er in Nederland zo’n drie miljoen euro besteed aan hooikoortsmedicijnen. Sommige behandelingen en medicijnen worden vanuit de zorgverzekering vergoed. In sommige gevallen is de basisverzekering voldoende, maar vaker is er een aanvullende verzekering nodig of wordt er niks vergoed. Welke behandelingen en medicijnen dekt de verzekeraar en waar moet je je aanvullend voor verzekeren?

Welke middelen zijn er?

Er zijn veel middelen, zoals neussprays, oogdruppels en hooikoortstabletten, zonder recept te krijgen bij de drogist en apotheek. Daarvan zijn de kosten dan voor eigen rekening. De vergoeding vanuit de verzekering krijg je alleen als je het middel haalt met een recept van de huisarts bij een apotheek waarmee de verzekeraar afspraken heeft.

vergoeding hooikoorts basisverzekering

Basisverzekering

Voor de meeste zorg die wordt vergoed vanuit de basisverzekering betaal je eerst het eigen risico. Het bedrag hiervan kies je bij het afsluiten van een zorgverzekering en is minimaal € 385,- en maximaal € 885,-.

Huisartsbezoek

Denk je hooikoorts te hebben, ga dan naar de huisarts om te controleren of jouw vermoeden kan worden bevestigd. De huisarts kan een goede inschatting maken en je vertellen of je daadwerkelijk hooikoorts hebt. Een huisartsbezoek en het consult worden vergoed vanuit de basisverzekering. Voor de huisarts betaal je geen eigen risico. Ook zonder dat er een bloedtest of ander onderzoek is gedaan dat hooikoorts vaststelt, kan de huisarts een recept voorschrijven als deze vermoedt dat je hooikoorts hebt.

Extra's wel eigen risico

Voor een eventueel ingepland vervolgonderzoek of medicijnen die de huisarts voorschrijft kunnen wel kosten worden gerekend. Voor een bloedonderzoek betaal je wel eigen risico. Bij twijfel, of als je vastgesteld wilt krijgen dat je daadwerkelijk hooikoorts (of toch een andere allergie) hebt, kun je ook een doorverwijzing krijgen voor een bloedonderzoek. Er kan met een bloedtest (RAST-methode) worden gecheckt hoe het bloed reageert op stofjes die voorkomen in pollen. Ook kan er getest worden door allergenen te injecteren op de huid. Ben je allergisch voor een van de allergenen, dan zal de huid hierop reageren.

Vergoeding hooikoorts-medicijnen

Sommige medicijnen die op recept te krijgen zijn, worden vergoed vanuit de zorgverzekering. Om een vergoeding te kunnen krijgen, heb je wel altijd een recept van de huisarts nodig. Welk medicijn vergoed wordt door de zorgverzekering hangt af van afspraken tussen apotheek en zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar vergoedt vaak de variant van de producent waarmee deze afspraken heeft. Het voorkeursmiddel per zorgverzekeraar kan verschillen. Krijg je medicijnen vergoed, dan moet je wel eerst het eigen risico hebben opgebruikt. Je betaalt eerst je eigen risico, dat tussen de € 385,- en € 885,- kan liggen. Over sommige medicijnen moet je een eigen bijdrage betalen, dat is het bedrag dat je altijd zelf moet betalen. Op Medicijnkosten.nl kun je uitzoeken of jouw medicijn wordt vergoed en of er een eigen bijdrage geldt. Ook kun je daar andere medicijnen met dezelfde werkzame stof vinden die misschien wel worden vergoed. Neem voor vragen contact op met je zorgverzekeraar.

Immunotherapie

Bij immunotherapie worden medicijnen gebruikt en geldt dus de medicijnenvergoeding. Bij gebruik van medicijnen die zijn opgenomen in het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem, worden de kosten door de zorgverzekeraar vergoed. Wel betaal je eerst het eigen risico en in sommige gevallen een eigen bijdrage. Controleer op Medicijnkosten.nl en/of bij de zorgverzekeraar of het medicijn dat voor de immunotherapie wordt gebruikt, wordt vergoed. Gaat de behandeling via een specialist in het ziekenhuis, dan zijn hier vaak redelijk hoge kosten aan verboden. In dat geval is het gunstig als het eigen risico laag is, en je dus minder zelf hoeft te betalen voordat de zorgverzekeraar zorgkosten voor je vergoedt.

Aanvullende verzekeringen

Voor zorg waar je aanvullend voor bent verzekerd, betaal je nooit het eigen risico. Dit geldt alleen voor de basisverzekering. Je kunt je voor verschillende zorg aanvullend verzekeren. Hierdoor gaat de zorgpremie doorgaans wel omhoog.

Eigen bijdrage - medicijnen

Voor de eigen bijdrage die je over medicijnen moet betalen, kun je je wel aanvullend verzekeren. Reken wel vooraf uit of de extra kosten die je kwijt bent aan deze verzekering lager zijn dan het deel van de eigen bijdrage die je anders zelf moet betalen.

Alternatieve geneeswijzen - acupunctuur

Sommige alternatieve geneeswijzen kunnen helpen bij het verhelpen of verminderen van hooikoorts. Zoals acupunctuur en homeopathie. Dit soort behandelingen vallen onder alternatieve geneeswijzen en hiervoor kun je je aanvullend verzekeren. Je kunt je niet bij alle verzekeraars verzekeren voor acupunctuur. Het bedrag aan acupunctuurbehandelingen dat wordt vergoed, verschilt ook per verzekering. Vaak geldt er een maximaal bedrag per jaar, maar ook per dag/per behandeling. Ben je verzekerd voor alternatieve geneeswijzen en acupunctuur en ga je een acupuncturist bezoeken? Controleer dan wel of jouw verzekering de behandeling bij deze zorgverlener dekt.

Fysiotherapie – medical taping

Medical taping wordt uitgevoerd bij de fysiotherapeut. Fysiotherapie voor kinderen tot achttien jaar, wordt vanuit de basisverzekering voor een deel vergoed. Controleer wel goed bij je verzekeraar of deze specifieke behandeling ook wordt vergoed. Volwassenen moeten zich voor fysiotherapie aanvullend verzekeren. Controleer of de verhoging van de zorgpremie die deze aanvullende verzekering met zich meebrengt, opweegt tegen de kosten die je kwijt zou zijn aan het aantal bezoeken aan en de behandelingen bij de fysiotherapeut. Kijk vooraf ook of de fysiotherapeut die jij voor ogen hebt medical taping kan uitvoeren en of de behandelingen bij deze praktijk worden vergoed door jouw verzekeraar.