Wanneer is het hooikoortstijd?

Hooikoorts vindt voor het grote gedeelte in de lente plaats. Vanaf maart begint de fauna stuifmeel en pollen in de lucht te verspreiden die de aanleiding geven tot hooikoorts. De precieze startdatum van het hooikoortsseizoen is erg afhankelijk van het weer. De bloeiperiode kan eerder starten na een warme winter. Aan het einde van augustus dalen de waarden van de hooikoorts radar. Dan stopt de fauna met bloeien en dus ook met de verspreiding van pollen en stuifmeel.

Wanneer slaat de hooikoorts radar in het rood

Hooikoorts is niets anders dan fysiek last ondervinden van de bloeiende natuur. Steeds meer Nederlanders krijgen last van hooikoorts. Maar liefst 20% van de bevolking \ staat oog in oog met hooikoortsklachten: niezen, last van een dichtgeknepen keel, een loopneus en waterige ogen. Dat zijn dus zeker vier miljoen landgenoten en daarmee mag hooikoorts wel een volksziekte genoemd worden. Weten wanneer de hooikoorts radar alarm slaat, kan je voorbereiden op het ergste en wie weet zelfs wapenen tegen de klachten.

Wanneer staat welke boom in bloei?

Niet alleen het weer, maar ook de planten zelf hebben uiteraard een invloed op de alerte hooikoorts radar. Sommige bomen schieten eerder dan anderen in bloei. Zo start de hazelaar al rond februari met het aanmaken van katjes. Tot en met april en mei hangt het stuifmeel van de hazelaar in de lucht. Nadat de hazelaar van start ging, schieten in maart en april de Els en berk in blei. De bloeitijd van grassen valt voornamelijk tussen mei, juni, juli en soms wel tot in augustus. Gelukkig bestaan er hooikoortsmiddelen die de kwalen tegengaan.

Het einde van de bloeitijd: een verademing

In volle hooikoortstijd verademen hooikoortspatiënten bij elke goede regenbui. Regen werkt als een natuurlijk filtersysteem en haalt de pollen uit de lucht. Pas aan het einde van augustus dalen de waarden van de hooikoorts radar en halen hooikoortspatiënten definitief opgelucht adem. Dan stopt de fauna met bloeien en dus ook met de verspreiding van pollen en stuifmeel.