Filteren

Informatiebibliotheek

Informatiebibliotheek

Allergieën nemen toe
Het aantal mensen met allergische en astmatische klachten neemt sterk toe. De klachten kunnen sterk variëren waardoor slechts een deel van de allergieën als zodanig herkend wordt. Zo kan een allergie de oorzaak zijn van o.a. benauwdheid, astma, verstopte neus (rhinitis), griepachtige klachten, eczeem, hoesten, rode en geïrriteerde ogen etc. Ongeveer 15-20% van de bevolking heeft aanleg om een allergie te ontwikkelen (atopie). Dat wil zeggen dat zij allergisch kunnen worden naarmate zij langer worden blootgesteld aan allergenen.
Als een patiënt met een allergie het contact met allergenen niet vermijdt kunnen de klachten in de loop der jaren verergeren en chronisch worden. Een allergie kan zich met name ontwikkelen tot astma.

 

Last van huisstofmijtallergie?
Herken je dat? Je moet vaak niezen. Je hebt vaak een verstopte neus of een loopneus, tranende en rood doorlopen ogen die branderig aanvoelen. Je bent vermoeid en lusteloos en je hebt het gevoel dat je hoofd "vol" zit. Als je het hele jaar door regelmatig last hebt van deze klachten dan is de kans groot dat je allergisch bent voor de huisstofmijt. De overgevoeligheid wordt vooral veroorzaakt door het inademen van de ontlasting van dit minuscuul kleine beestje. Deze ontlasting noemen we allergenen.

 

De huisstofmijt, wat is dat eigenlijk?
De huisstofmijt is een zeer klein spinachtig beestje. Met het blote oog is hij niet eens te zien. Op de kop van een lucifer kunnen wel 200 tot 300 huisstofmijten zitten. Zo heb je een indruk hoe klein hij is. De huisstofmijt komt voor in ieder huis. Hij voelt zich het prettigst in een warme en vochtige omgeving en zit vooral in matrassen, kussens, dekbedden en gestoffeerd meubilair. De huisstofmijt eet huidschilfers van mensen en dieren en heeft een levensduur van 2 tot 4 maanden. Tijdens zijn leven produceert hij ongeveer 200 maal zijn eigen lichaamsgewicht aan ontlasting. De vrouwtjes leggen ongeveer 300 eitjes en zorgen hierdoor voor veel nakomelingen. In 1 gram stof uit een matras kunnen wel 2.000 tot 15.000 huisstofmijten zitten.

 

Hoe kan je testen of je allergisch bent voor huisstofmijt?
Om precies vast te stellen of je allergisch bent voor huisstofmijt kan de huisarts of specialist een allergieonderzoek doen. Dit kan met een huidpriktest of een bloedonderzoek worden gedaan. Bij een huidpriktest wordt een allergische reactie opgewekt door een druppeltje allergeenextract van huisstofmijt op de binnenkant van de onderarm aan te brengen. Met een naaldje wordt door het druppeltje en de huid heen geprikt. Als je voor deze stof allergisch bent, ontstaat er precies op de prikplaats een rode vlek met hierin een bultje wat een beetje kan jeuken. Bij een bloedonderzoek wordt gemeten of er een teveel aan bepaalde antistoffen in het bloed aanwezig is. Beide methoden zijn zeer betrouwbare manieren om een allergie vast te stellen. Op basis van de uitslag van de allergietest en het klachtenpatroon zal de behandeling van je allergie worden bepaald.

 

Huisstofmijtallergie is goed te behandelen.
Huisstofmijtallergie is tegenwoordig goed te behandelen. Er bestaan verschillende medicijnen zoals neussprays, tabletten en oogdruppels waarbij een 1 x maal daagse dosering vaak afdoende is om de allergische reacties te onderdrukken. Deze geneesmiddelen genezen de allergie niet. Je allergieklachten worden slechts tijdelijk onderdrukt.

 

Immunotherapie.
Een ander methode om huisstofmijtallergie te behandelen is om het afweersysteem te laten wennen aan de stof waar je allergisch op reageert. Deze behandeling heet immunotherapie. Het doel van deze behandeling is om je minder allergisch te maken, zodat je minder of zelfs helemaal geen geneesmiddelen meer nodig hebt om de allergieklachten te onderdrukken.

 

Er zijn twee toedieningsvormen.
De eerste is met injecties. Deze injecties worden in de praktijk van de arts gegeven. Er zijn verschillende doseringschema's. Na een wekelijkse instelfase wordt er doorgegaan met maandelijkse onderhoudsdoseringen. De tweede toedieningsvorm bestaat uit het dagelijks innemen van druppels allergeenextract. Deze druppels kan je gewoon thuis innemen. Dit lijkt prettiger te zijn dan injecties, maar bedenk wel dat je het hele jaar door dagelijks met de allergiebehandeling bezig bent. Door middel van een van de gekozen toedieningsvormen, zullen de allergieklachten al in het eerste jaar minder worden. Voor het beste en tevens blijvende resultaat moet de behandeling tenminste 3 jaar worden voortgezet. Soms verdwijnen de klachten niet helemaal, maar is er wel een duidelijke vermindering van de allergieklachten.

 

Preventief effect.
Onderzoek heeft aangetoond dat immunotherapie ook een preventief effect heeft. Ten eerste is de kans op nieuwe allergieën verkleind. Ten tweede wordt de kans op het ontstaan van astmatische klachten, naast je neus- en oogklachten, ook veel kleiner.