Wat te doen tegen eczeem? 10 tips

Eczeem is ontzettend vervelend en belemmert u in het dagelijkse leven. Klachten bestaan voornamelijk uit rode en constant jeukende plekken op de huid. Vaak horen hier schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes bij. Enkele aanpassingen in uw levensstijl kunnen al beterschap bieden. Lees verder en kom erachter wat helpt tegen eczeem.

1. Ga minder vaak douchen of in bad

Water en zeep zijn middelen die uw klachten erger maken. We raden daarom aan om maar 2 of 3 keer per week te douchen of in bad te gaan. Gebruik hierbij geen zeep. Klaar met wassen? Droog u dan voorzichtig af door te deppen, in plaats van wrijven. Zo voorkomt u verdere beschadiging.

2. Stop met krabben

Hoe moeilijk het ook is, stop met krabben. We begrijpen dat de jeuk ontzettend vervelend is en tot grote ergernis kan leiden. Toch is het advies om te stoppen met krabben. De huid is kwetsbaar, zeker als ‘ie al beschadigd is. Onze tips? Zorg voor afleiding of koel uw huid met iets uit de vriezer. U merkt de jeuk pas als u even niets om handen hebt, wat leidt tot krabben.

3. Gebruik handschoenen

Eczeem aan uw handen? Zorg dan dat u uw handen goed inpakt. Uw handen komen veel in aanraking met kou, vocht of schoonmaakmiddelen. Allemaal middelen die het herstelproces niet voorspoedigen. Pak daarom uw handen goed bij koud en droog weer. Gaat u schoonmaken? Doe ook dan handschoenen aan en voorkom dat uw handen in aanraking komen met bijtende en uitdrogende middelen zoals chloor of zeep.

4. Vermijd irriterend textiel

Bepaalde kleding kan zorgen voor huidirritatie. Denk aan wollen of synthetische materialen. De meeste kleding bevat labeltjes in de nek, band of ergens in de naad. U doet er goed aan om deze eruit te knippen.

5. Draag Lyocell kleding

Lyocell is een vezel die uiterst geschikt is voor de gevoelige huid en wordt daarom aanbevolen door dermatologen. Lyocell bevat zink, hierdoor zorgt de stof voor een optimaal huidklimaat. Bij ons vindt u allerlei producten die voorzien zijn van dit materiaal.

6. Gebruik een verzorgende crème met probiotica

Gebruik een probiotische crème die zorgt voor een gezond micriobioom. Zo'n crème kan eczeemklachten enorm verminderen. De probiotische bacteriën in deze crème bedekken je huid volledig, terwijl de prebiotica natuurlijke goede organismen stimuleren. Talrijke studies hebben aangetoond dat de probiotica een verzachtend effect hebben op de huid. 

7. Leg een dikke handdoek in de auto

Heeft u last van eczeem op de rug? Leg dan een extra dikke handdoek over de rugleuning. Bij heet weer en lange files kan het namelijk voorkomen dat u gaat zweten door de synthetische of leren bekleding van de autostoel. Hierdoor kunnen de eczeemklachten op gaan spelen.

8. Zorg voor regelmaat

Een regelmatig leven zorgt voor rust. Genoeg slaap, goede voeding en voldoende lichaamsbeweging versterken het natuurlijke herstelproces van de huid. Deze goede factoren verminderen ook stress, wat op zijn beurt weer een nadelig effect heeft op uw huid.

9. Slaap op een Zink kussenhoes

Onze Sanamedi zink kussenhoezen zijn gemaakt van zink houdend lyocell. Deze producten voelen zijdezacht aan, werken verkoelend en verzorgen de huid tijdens het slapen. De hoezen worden aanbevolen door dermatologen.

10. Neem uw eetpatroon onder de loep

Het innemen van de juiste vitamines en mineralen versterkt het natuurlijke herstelproces van de huid. Denk aan zink, eiwitten en de vitaminen B5, B8 en A. U vindt deze bouwstenen van het lichaam onder andere in koolsoorten, paprika’s, wortels, noten, eieren, schelpdieren en rood vlees.

Bekijk onze webshop
Bij Allergiezorg vindt u een u uitgebreid assortiment aan hulpmiddelen bij eczeem en andere huidproblemen. Bekijk hier alle producten.