Vier natuurlijke middelen tegen eczeem

Naast medicijnen om eczeem te verminderen zijn er ook natuurlijke middelen die al kunnen helpen om de jeuk sterk te verminderen. Wij geven u vier mogelijkheden van natuurlijke middelen die voor iedereen beschikbaar zijn.

De juiste vitamines en mineralen

Het innemen van de juiste vitamines en mineralen versterkt het natuurlijke herstelproces van de huid. Denk aan zink, eiwitten en de vitaminen B5, B8 en A. U vindt deze bouwstenen van het lichaam onder andere in koolsoorten, paprika’s, wortels, noten, eieren, schelpdieren en rood vlees.

Zemelenbad

Een zemelenbad wordt vaak geassocieerd met kinderen die de waterpokken hebben. Maar een zemelenbadje is erg prettig als vervanger voor zeep om je mee te wassen. Het heeft een kalmerende werking en vermindert jeuk. De naam zegt het al. Het product bevat zemelen. Dat is afkomstig van haverkorrels en komen vrij bij het vermalen van de korrel. Uiteraard is het niet verstandig om vaak heet te douchen, maar wanneer je doucht, gebruik dan een zemelenbadje als zeep.

Lyocell onderkleding en bamboe- en Lyocell handschoenen

Het dragen van natuurlijke stoffen helpt de huid kalmeren. Denk hierbij aan ondershirt van lyocell of handschoenen van bamboe of lyocell. Dat zijn beiden natuurlijke producten. Bamboe heeft een verkoelende werking en de lyocell (vezel gemaakt van houtsnippers) stof is zacht en luchtig. Het ventileert goed en geeft de huid de rust die het nodig heeft.

Zeewater

Ga eens naar het strand vlakbij de zee. Zeewater kan namelijk prettig zijn voor mensen met eczeem. Zeewater zorgt met het hoge zoutgehalte voor een desinfecterende werking. Dat voelt uiteindelijk prettig aan en zorgt voor het uitblijven van jeuk. Het is echter wel goed om te benoemen dat het zeewater in eerste instantie erg kan prikken op de huid. In principe zorgt eczeem voor het openkrabben van de huid waardoor er kleine wondjes ontstaan. Die (open) wondjes bezorgen in combinatie met het zout voor een prikkend gevoel.

 

>> lees meer wat u kunt doen tegen eczeem