Wat is warmte allergie?

Een warmte allergie treedt op in de vorm van een eventueel jeukende huiduitslag. Extreme warmte kan de allergie opwekken en het kan ook gebeuren buiten de zomerperiode. Andere benamingen voor warmteallergie zijn zweetuitslag, warmte bultjes of een hitte/ warmte uitslag. De officiële medische term luidt miliaria.

Wat zijn de oorzaken van warmte uitslag?

Wanneer de afvoergangen van zweetkliertjes in de huid verstoppen, treedt warmte uitslag op. De oorzaken zijn (extreme) hitte. Deze huidirritatie kan een gevolg zijn van:

  • veel zweten bij bedlegerigheid wegens een koortsende infectie, hartinfarct, chemo of een orthopedische operatie

  • het te dichtbij zitten naast een kachel, centrale verwarming of open haard;

  • een bezoek aan de sauna;

  • slapen onder een elektrische deken

  • het dragen van nauw aansluitende kleding (duikpak, aansluitende sportkleding, …);

 

Waarom zijn baby’s vatbaar voor warmte allergie?

Iedereen kan een warmteallergie oplopen. Ook in de winterperiode kan de uitslag optreden. De doelgroep die het meest aan de beurt zijn, zijn echter kleine kinderen en baby’s in het specifiek. Vaak slapen baby’s in te warme kamers en worden kleine baby’s te warme kledij aan gedaan. Hierdoor gaan de onrijpe zweetkliertjes heel veel vloeistof aanmaken en dan raken de afvoergangetjes verstopt, waardoor een warmte uitslag manifesteert. Er bestaat speciale kledij voor de gevoelige huid. De kledij werd ontwikkeld om wondverzorging te bevorderen en irritatie tegen te gaan. 

Soorten warmteallergie

Warmteallergie komt voor in verschillende gedaanten en soorten. Lees wat te doen bij warmte uitslag, soms dien je zelfs helemaal niets te ondernemen en verdwijnen de symptomen van warmteallergie vanzelf.

Miliaria crystallina of sudamina

De afvoergangen voor zweet net onder de hoornlaag zijn verstopt. Dit zorgt dat er honderden kleine oppervlakkige, heldere vochtblaasjes ontstaan die gemakkelijk stuk gaan. De blaasjes gaan na een paar uur vanzelf weg. Deze vorm is veel gezien bij pasgeboren baby’s, omdat de zweetafvoerkanaaltjes nog in ontwikkeling zijn.

Miliaria rubra

Hier zit de verstopping wat dieper in de opperhuid, waardoor er vele kleine rode warmte bultjes ontstaan die erg jeuken. Deze vorm staat ook bekend als “tropische rode hond”. Meestal zijn kleine kinderen en mensen met overgewicht vatbaar voor deze vorm van warmteallergie. Deze vorm komt meestal niet in het gezicht, handpalmen of voetzolen voor, wel in lichaamsplooien. Miliaria rubra kan vele dagen aanhouden.

Miliaria profunda

Dit is het gevolg van een verstopping in de lederhuid. Hierbij ontstaan grotere rode bultjes die erg jeuken, branden en soms pijn doen. De bultjes kunnen 5 á 6 weken aanwezig, ondanks de getroffen maatregelen. De reden dat het proces zo lang duurt is omdat de verstoppingen die in de huid zijn ontstaan uit moeten groeien en afgestoot dienen te worden door de huid zelf. Helaas bestaat er geen medicatie of behandeling die dit proces versnelt. 

Miliaria pustulosa

De bulten op de geïrriteerde huid zijn ontstoken doordat ze zijn besmet met bacteriën. Hierdoor ontstaan puskopjes op de huid.

Contacteer een arts bij aanhoudende warmte-uitslag

Blijft de huiduitslag en eventueel de bijbehorende jeuk aanhouden? Maak in dat geval een afspraak met de huisarts, hij of zij kan de juiste vaststellingen maken, tips geven en eventueel een steroïde zalf voorschrijven.