Wat te doen tegen warmte uitslag?

De geïrriteerde huid bij een warmte uitslag bestrijden is niet altijd even gemakkelijk. De aanpak om het tegen te gaan is afhankelijk van de oorzaak van de warmte allergie. We geven je een aantal praktische tips om warmte uitslag te voorkomen en eventueel te genezen.

Behandeling warmte uitslag 

Heb je last van warmte uitslag en is jouw huid, of die van je baby of kind geïrriteerd? Wij geven enkele praktische handvaten.

Warmte uitslag bij volwassen behandelen

Twee simpele en effectieve maatregelen om warmte uitslag bij volwassenen te voorkomen zijn: het vermijden van overmatig zweten en huidirritatie voorkomen. 

  1. Zoek de airconditioning op. 

  2. Ga niet sporten bij warme temperaturen. 

  3. Verander in de zomer het winters beddengoed naar gepast beddengoed. Percal katoen beddengoed (hoeslakens, kussenslopen en dekbedovertrekken) geven een satijnzacht gevoel en zorgen voor een aangenaam gevoel wanneer de huid geïrriteerd is.

Als tweede maatregel enkele tips om huidirritatie te voorkomen. 

  1. Draag luchtige, katoenen kleding. Katoen geeft de minste wrijving op de huid. Is het kwaad al geschied en zijn er wondjes ontstaan op de huid? Bekijk de speciale kleding voor de gevoelige huid. Deze kleding is zijdezacht en ondersteund wondgenezing. 

  2. Vermijd parfum. Was daarom de kleding en stoffen die in aanraking kunnen komen met de huid met parfumvrij wasmiddel.

  3. breng zo nodig koude kompressen aan

Voorzorgsmaatregelen warmte uitslag bij baby’s

Baby’s kunnen ook last krijgen van de warmte en overmatig gaan zweten. Bovenstaande tips zijn toepasbaar op baby’s. We doen er nog extra tips bovenop, specifiek toegespitst op baby’s en warmte-uitslag.

  1. warmte-allergie kan optreden in huidplooien. Soms vormt de luier het probleem. Laat je kindje af en toe zonder luier of rompertje in het park liggen of spelen. Zo krijgt de huid lucht en kan de huidirritatie wegtrekken. 

  2. Kleed je kindje minder warm aan. Merk je dat je baby nat aanvoelt en de haren aan het hoofdje plakken? Doe dan een laagje kledij uit. Is de warmte-uitslag verder gevorderd, bekijk dan de mogelijkheden van babykleding voor de gevoelige huid.

  3. Zorg ervoor dat de kamer waar je baby slaapt niet te warm is.

Contacteer een arts bij aanhoudende warmte uitslag

Blijft de huiduitslag en eventueel de bijbehorende jeuk aanhouden? Maak in dat geval een afspraak met de huisarts, hij of zij kan de juiste vaststellingen maken, meer tips geven en eventueel een steroïde zalf voorschrijven.