Wat zijn allergenen?

Allergenen zijn bestanddelen van natuurlijke of kunstmatige stoffen die bij sommige mensen voor allergische reacties kunnen zorgen. Allergenen zijn proteïnen of eiwitten waartegen het lichaam antistoffen aanmaakt. Veel voorkomende allergische reacties die ontstaan door blootstelling aan allergenen zijn tranende ogen, een loopneus, jeuk en een benauwd gevoel. 

Wat is de betekenis van allergeen?

De betekenis van allergeen is ‘stof die allergie veroorzaakt’ (van Dale, 2020). Het woord allergeen stamt af van allergie wat de overgevoeligheid voor bepaalde stoffen betekent. Het woord allergie is opgebouwd op basis van het Griekse állos (anders) en érgon (werk). 

Welke allergenen zijn er?

Allergenen  kunnen onderverdeeld worden in drie categorieën: voedselallergenen, contactallergenen en inhalatieallergenen. 

Voedselallergenen

Voedselallergenen komen het lichaam binnen via het eten van bepaalde ingrediënten met allergenen. Ingrediënten waardoor vaker een overgevoeligheids of allergische reactie door ontstaan zijn bijvoorbeeld koemelk, pinda’s en soja. 

Contactallergenen

Contactallergenen veroorzaken een allergische reactie bij aanraking met de huid. Een rode en jeukerige huid is een regelmatig gezien symptoom. Veel voorkomende contactallergieën ontstaan door bestanddelen in cosmetica of wasmiddel. Ook contact met sieraden zorgt vaak voor allergische reacties. Een nikkelallergie is hier de oorzaak van. 

Inhalatieallergenen

Inhalatieallergenen komen het lichaam binnen via inademing. Inhalatieallergenen zijn kleine deeltjes in de lucht die een allergische reactie kunnen veroorzaken bij overgevoeligheid. Een allergie voor inhalatieallergenen wordt vaak veroorzaakt door stuifmeelpollen of uitwerpselen van huisstofmijt. Ook het inademen van allergenen van de huid van dieren en schimmels kan voor allergische reacties zorgen. Inhalatie allergenen kunnen reacties als tranende ogen, benauwdheid en niezen veroorzaken. 

Last van een inhalatieallergie?

Heeft u last van inhalatieallergenen als stuifmeelpollen of huisstofmijt? Allergiezorg heeft een aantal tips tegen hooikoorts (stuifmeelpollen) en huisstofmijt op een rijtje gezet om een allergische reactie te verminderen.