Wat is eczeem?

We spreken van eczeem wanneer de huid ontstoken raakt waarbij rode plekken met jeuk ontstaan. Eczeem is een huidaandoening die mogelijk het hele leven last kan veroorzaken. Er zijn verschillende soorten eczeem, zoals zwemmerseczeem of irritatief eczeem. Maar de meest voorkomende is constitutioneel eczeem.

Constitutioneel/ atopisch eczeem

Specialisten spreken bij eczeem meestal over constitutioneel eczeem (CE). Dit omdat de term ‘constitutioneel’ verwijst naar het erfelijke karakter van de huidaandoening. Andere termen die gebruikt worden voor constitutioneel eczeem zijn:

  • atopisch eczeem
  • neurodermatitis

Welke klachten gaan gepaard met eczeem?

Kenmerkend bij eczeem is de enorme jeuk. Dat is niet altijd het geval, maar voor het overgrote deel wel. Het lastige daarvan is dat je door jeuk gaat krabben. En krabben zorgt voor wondjes die wederom moeten genezen, maar eigenlijk voor meer jeuk zorgen. Het gevaar is dat de gehele cyclus wordt herhaald.

Mensen met CE hebben ook vaker klachten gerelateerd aan (voedsel-) allergieën, astma en hooikoorts.

Hoe ontstaat eczeem?

Eczeem ontstaan doordat de huid geïrriteerd raakt door bijvoorbeeld: 

  • Zeep, shampoo en wasmiddelen
  • Stress (verminderde weerstand)
  • Droge of warme lucht
  • Zweten in je slaap
  • Bepaalde stoffen, zoals wol

 

Vooral in de eerste levensfase is de kans aanwezig om last van eczeem te krijgen. Daarna kan het verdwijnen, maar het kan ook blijven. Eczeem hoeft niet constant aanwezig te zijn. Het kan zijn dat je als kind last van eczeem en als volwassene niet meer. Maar mensen met atopisch eczeem hebben een aanleg om allergische reacties te ervaren. In dat geval moet je er rekening mee dat het op latere leeftijd terug kan komen. Al is het maar fragmentarisch.

Eczeem in de zomer

We stipten het net al even aan. Eczeem ontstaat vaker wanneer het droog en/ of warm is. Denk maar eens aan de zomer. Door de warme lucht ga je eerder zweten en dat zorgt er voor dat de huid sneller geïrriteerd raakt. Je krijgt bultjes en jeuk. Het krabben begint….

Zorg in dat geval voor luchtige kleding en zoek vooral plekken in de schaduw op. Ben je in de buurt van een (zoute) zee? Dan ga vooral ook de zee in. Het zout van het water desinfecteert de huid. Maar let op! Het kan wel enorm prikken.

 

Eczeem in de winter

In de winter willen we het graag warm hebben. Dan trekken we andere kleding aan dan in de zomer. Wol zorgt voor veel warmte en wordt daarom ook veel gekozen als materiaal van kleding. Echter, het zorgt voor mensen met eczeem voor een extra ‘trigger’. Wol gaat kriebelen en lokt de huid uit om te reageren. Het beste wat je kan doen is of textiel van katoen of bamboe dragen. Of bijvoorbeeld micromodal. Dat is een 100% natuurlijk materiaal en hypo-allergeen. Wil je toch een wollen trui dragen? Zorg dan voor een goed ondershirt dat het directe contact tussen wol en jouw huid onderbreekt.

 

Zweten in je slaap

Heb je al eens nagedacht over je beddengoed? Als je namelijk slaapt, zweet je erg veel. Het lichaamsvocht moet ergens heen kunnen. Kortom, het vochttransport gehalte moet hoog zijn en het vermogen van vochtopname moet hoog zijn om jouw een comfortabele nacht te bezorgen. Kies hier ook wederom voor natuurlijke producten. Synthetisch bedtextiel is lager geprijsd, maar zal ook zorgen voor veelvuldig ongemak. En dat wil je niet. Je lichaam heeft de rust nodig om te herstellen.

 

Meer tips tegen eczeem

  • Raadpleeg altijd een arts wanneer er sprake is van eczeem
  • Elleboogverband of knieverband kan helpen de klachten te verminderen
  • Kies voor natuurlijke materialen, zowel in kleding als beddengoed
  • Ga niet te vaak en niet te warm douchen
  • Gebruik zo min mogelijk zeep of gebruik PH-neutrale oplossingen vrij van enzymen

 

---------------


Wist je dat…

Eczeem op de vierde plaats staat in de top-10 van chronische aandoeningen in Nederland? Ongeveer 2.5% van de mensen in Nederland heeft eczeem.

Bron: VMCE

 

Ook interessant