Wat is huisstofmijt?

Een huisstofmijt of stofmijt is een microscopisch kleine mijt, behorende tot de spinachtige. Hij leeft ongeveer 2 á 3 maanden en kan in die tussentijd voor overlast zorgen in huis, of op de werkvloer.

Wat is huisstofmijt en waar leeft het?

We zoomen even verder in op de vraag wat huisstofmijt is. Een huisstofmijt is niet waarneembeer met het blote oog. De kleine spinachtige is namelijk maar 0,3 mm groot. Hij leeft in ieder huis of kantooromgeving en zit het liefst op donkere plaatsen met een luchtvochtigheid van 65 tot 80% en een temperatuur van +/-25 graden. Denk aan plekken als matrassen, hoofdkussens, knuffels, tapijten, de bank en gordijnen. Er bestaat een huisstofmijt test om na te gaan waar en of ze aanwezig zijn in jouw omgeving. Meten is weten. Vervolgens kun je stappen ondernemen om de overlast van de huisstofmijt te beperken.

Overlast in huis

Huisstofmijten leven in ieder huis. Zij voeden zich met huidschilfers van mensen en dieren en het zijn vooral de uitwerpselen van de huisstofmijt die voor allergische reacties kunnen zorgen. Gelukkig bestaan er manieren om de huisstofmijt allergie symptomen te beperken. Deze zijn:

  • Maak je bed ’s morgens niet op. Sla het dekbed juist open zodat het de hele dag kan luchten. Hierdoor wordt het dekbed minder aantrekkelijk voor de huisstofmijt. Of kijk eens bij de anti allergie dekbedden tegen huisstofmijt; 
  • Zorg dat er genoeg frisse lucht circuleert in de keuken, badkamer en slaapkamer. Dit kan door een klein ventilatierooster open te laten of de ramen twee keer per dag volledig open te zetten; 
  • Was iedere zes weken het dekbed. Doe dat bijvoorbeeld met speciaal wasmiddel. Makkelijker en beter is om je eigen dekbedden en kussen te voorzien van allergeendichte hoezen of te kiezen voor dekbedden en kussens die al van zichzelf huisstofmijt- en allergeenstof dicht zijn.